En ny dag går i akt och det är dags för ännu ett nytt äventyr. Dagen började med frukost på hotellet, sedan upp till hotellrummet för att göra oss redo för äventyret. Chauffören körde oss till Tempelstaden Angkor. Lite glad blev man ju, eftersom det var det som jag mest såg fram emot. Fast två små besvikelser bara. Först och främst så åkte vi till den andra delen av Angkor, som inte inkluderar Angkor Wat (huvudtemplet). Och den andra besvikelsen var att de mesta var under konstruktion. I min åsikt heter det ruiner för en orsak.
I Angkor såg vi tempel och djungel överallt. Självklart ska jag inte glömma alla kineser, koreaner och japaner. Jag skulle tro att deras svar på Kambodja är Kanarieöarna för oss. Allt stod skyltat för dem, och ibland mer för dem än för de som kan engelska. Men självklart fanns det en hel del västerlänningar där med. Mest européer vilket inkluderar ryssar, rumäner och engelskmän. I ett tillfälle lyckades jag höra en svensk familj, men det är hittills den enda gången.
Vår lunch bestod av en typisk khmer måltid inuti tempelstaden Angkor. Bland annat Amok ifall det låter bekant. Ifall ni vill ha information om amok så klicka på följande länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Amok_%28dish%29. Sedan någon form av soppa med köttbitar i, tillsammans med tomatbitar och sallad. Komiskt nog är vi inte riktigt vana vid beställningssystemet ännu. Allt som beställs läggs i mitten av bordet för alla att äta, och vi gjorde misstaget i att alla beställde sin egen rätt, inklusive chauffören. Jag beställde french fries med friterat fläskkött. Olyckligtvis nog vet inte khmererna hur man friterar strips och det lutade mer åt kokt potatis än friterad. Jag åt upp och hjälpte till att äta upp resten, eller ja, försökte hjälpa till. Med tanke på att vi fick slänga en hel del.
I Angkor såg vi tempel och djungel överallt. Självklart ska jag inte glömma alla kineser, koreaner och japaner. Jag skulle tro att deras svar på Kambodja är Kanarieöarna för oss. Allt stod skyltat för dem, och ibland mer för dem än för de som kan engelska. Men självklart fanns det en hel del västerlänningar där med. Mest européer vilket inkluderar ryssar, rumäner och engelskmän. I ett tillfälle lyckades jag höra en svensk familj, men det är hittills den enda gången.
Vår lunch bestod av en typisk khmer måltid inuti tempelstaden Angkor. Bland annat Amok ifall det låter bekant. Ifall ni vill ha information om amok så klicka på följande länk: http://en.wikipedia.org/wiki/Amok_%28dish%29. Sedan någon form av soppa med köttbitar i, tillsammans med tomatbitar och sallad. Komiskt nog är vi inte riktigt vana vid beställningssystemet ännu. Allt som beställs läggs i mitten av bordet för alla att äta, och vi gjorde misstaget i att alla beställde sin egen rätt, inklusive chauffören. Jag beställde french fries med friterat fläskkött. Olyckligtvis nog vet inte khmererna hur man friterar strips och det lutade mer åt kokt potatis än friterad. Jag åt upp och hjälpte till att äta upp resten, eller ja, försökte hjälpa till. Med tanke på att vi fick slänga en hel del.
Får inte glömma att tillägga att vi såg en flock apor längs med vägkanten som ville bli matade. De kunde till och med klättra upp på folk och sno en banan på huvudet. Självklart bara ifall det fanns en banan där. Såg en apa göra det nämligen. Men sånt får vi uppleva hemma också.
Eftersom att khmererna lever väldigt mycket på reklam i Angkor så fanns det en affisch som gjorde oss väldigt intresserade. Khmererna älskar att ha siden på sig, och även till nästan allt i hemmet. Men det hade kunnat vara ganska intressant att få se vart det kommer ifrån. En "Silk Farm" affisch leddes oss till, ja... Silkes Farmen. För er som inte vet, så har jag tänkt babbla upp lite av grunderna för siden. Siden kommer från en larv kallad för Silkeslarv. Och en Silkeslarvs liv varar bara i 47 dagar. En Silkeslarv får endast äta en speciell föda, som farmen även odlar. Vitt mullbärslöv äter dem 3 gånger om dagen i 23 dagar. På den 24:e dagen börjar dem spinna sitt silke till sina sista dagar även kallad D-day (47:e dagen).
På den 47:e dagen kokas deras puppa tillsammans med många av sina vänner och man utvinner tråden de har att erbjuda. Varje silkespuppa erbjuder 400 meter silkesväv. Silket kan efter kokning färgas, och efter det göras till "tyger". De som väver tygerna har gått en 9 månader lång utbildning för att bli professional experts. Och de vet verkligen vad de sysslar med kan jag lova er. I slutet av guide-turen fick man se färdiga resultat i deras affär, lite synd att de hade rövarpriser på allt i affären, och man fick inte fota där inne heller, vilket var lite av en besvikelse. Jag köpte en solfjäder gjord i trä, och den gjorde dagen roligare för mig.
Vårt äventyr närmade sig mot sitt slut och vi bestämde oss för att titta till på deras så kallade "market", där det är som en labyrint med affärer i 35 graders hetta utan tak. Och under detta tillfälle har jag fått lära mig en läxa. En läxa jag ALDRIG igen vill uppleva. Gå aldrig med två kvinnor och handlar när allting är billigt i 35 graders hetta. Får du chansen att göra något annat så tveka ej! I 40 minuter stod jag nog och väntade på att något skulle hända, och gladare i har jag nog nästan aldrig varit när de blev klara.
Vi behövde fylla på med batterier i kylen, så vi drog till Lucky Market för att köpa vatten och chips. Stället var nybyggt och anpassat efter västerländsk byggnadsteknik. Där inne fanns det hamburgare och sushi. Bra kombo, jag vet! Vi får ju inte glömma själva mataffären som påminner om vilken Maxi-affär som helst.
Efter affärsärendet begav vi oss för middag. Och stannade till på en restuaurang 30 meter ifrån vårt hotell och åt BBQ-Suki. Bordet var rektangulärt med ett hål i mitten av bordet där de kunde stoppa in en grill. Filosofin med deras koncept var att man skulle lägga en fett-bit på toppen av grillen för att det skulle rinna ner över hela grillytan. Först visade servetrisen hur man skulle göra, men i fortsättningen gick vi göra det själva. (Bilder finns på facebook)
MIddagen bestod av ris, tillsammans med: kyckling, fläsk, biff, struts och krokodil. Rätt härlig kombination där med, jag vet! Men gott var det. Man fick lägga upp små köttbitar på den kull-liknande grillen och puzzla plats för nya köttbitar man hade tänkt lägga upp där. Angkor öl ingick (Kambodjas egna öl). Men jag kände för något sött, så det fick bli en favorit i repris: en jävla hopa coca cola. Jag kände att jag var sugen på nåt sött, så det funkade bäst. Maten smakade wonderbar och jag bangar inte för att besöka stället igen. Fast 30 meter kan vara lite jobbigt att gå ibland.
I morgon ska vi tydligen åka båt. Och som jag uppfattade det så var det båt mot den flytande staden på sjön "Tonle Sap", även kallad för "The Great Lake" på engelska. Men chauffören menade annat. Så det får bli en överraskning istället. Anderz out!
PS. För er som inte riktigt greppade det där med grillbordet, så kan jag meddela er om att det finns bilder uppe på facebook. Tillsammans med 60 nya tillagda bilder.
Eftersom att khmererna lever väldigt mycket på reklam i Angkor så fanns det en affisch som gjorde oss väldigt intresserade. Khmererna älskar att ha siden på sig, och även till nästan allt i hemmet. Men det hade kunnat vara ganska intressant att få se vart det kommer ifrån. En "Silk Farm" affisch leddes oss till, ja... Silkes Farmen. För er som inte vet, så har jag tänkt babbla upp lite av grunderna för siden. Siden kommer från en larv kallad för Silkeslarv. Och en Silkeslarvs liv varar bara i 47 dagar. En Silkeslarv får endast äta en speciell föda, som farmen även odlar. Vitt mullbärslöv äter dem 3 gånger om dagen i 23 dagar. På den 24:e dagen börjar dem spinna sitt silke till sina sista dagar även kallad D-day (47:e dagen).
På den 47:e dagen kokas deras puppa tillsammans med många av sina vänner och man utvinner tråden de har att erbjuda. Varje silkespuppa erbjuder 400 meter silkesväv. Silket kan efter kokning färgas, och efter det göras till "tyger". De som väver tygerna har gått en 9 månader lång utbildning för att bli professional experts. Och de vet verkligen vad de sysslar med kan jag lova er. I slutet av guide-turen fick man se färdiga resultat i deras affär, lite synd att de hade rövarpriser på allt i affären, och man fick inte fota där inne heller, vilket var lite av en besvikelse. Jag köpte en solfjäder gjord i trä, och den gjorde dagen roligare för mig.
Vårt äventyr närmade sig mot sitt slut och vi bestämde oss för att titta till på deras så kallade "market", där det är som en labyrint med affärer i 35 graders hetta utan tak. Och under detta tillfälle har jag fått lära mig en läxa. En läxa jag ALDRIG igen vill uppleva. Gå aldrig med två kvinnor och handlar när allting är billigt i 35 graders hetta. Får du chansen att göra något annat så tveka ej! I 40 minuter stod jag nog och väntade på att något skulle hända, och gladare i har jag nog nästan aldrig varit när de blev klara.
Vi behövde fylla på med batterier i kylen, så vi drog till Lucky Market för att köpa vatten och chips. Stället var nybyggt och anpassat efter västerländsk byggnadsteknik. Där inne fanns det hamburgare och sushi. Bra kombo, jag vet! Vi får ju inte glömma själva mataffären som påminner om vilken Maxi-affär som helst.
Efter affärsärendet begav vi oss för middag. Och stannade till på en restuaurang 30 meter ifrån vårt hotell och åt BBQ-Suki. Bordet var rektangulärt med ett hål i mitten av bordet där de kunde stoppa in en grill. Filosofin med deras koncept var att man skulle lägga en fett-bit på toppen av grillen för att det skulle rinna ner över hela grillytan. Först visade servetrisen hur man skulle göra, men i fortsättningen gick vi göra det själva. (Bilder finns på facebook)
MIddagen bestod av ris, tillsammans med: kyckling, fläsk, biff, struts och krokodil. Rätt härlig kombination där med, jag vet! Men gott var det. Man fick lägga upp små köttbitar på den kull-liknande grillen och puzzla plats för nya köttbitar man hade tänkt lägga upp där. Angkor öl ingick (Kambodjas egna öl). Men jag kände för något sött, så det fick bli en favorit i repris: en jävla hopa coca cola. Jag kände att jag var sugen på nåt sött, så det funkade bäst. Maten smakade wonderbar och jag bangar inte för att besöka stället igen. Fast 30 meter kan vara lite jobbigt att gå ibland.
I morgon ska vi tydligen åka båt. Och som jag uppfattade det så var det båt mot den flytande staden på sjön "Tonle Sap", även kallad för "The Great Lake" på engelska. Men chauffören menade annat. Så det får bli en överraskning istället. Anderz out!
PS. För er som inte riktigt greppade det där med grillbordet, så kan jag meddela er om att det finns bilder uppe på facebook. Tillsammans med 60 nya tillagda bilder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar